Pátyi Pincesor, Páty
Az úticél és környéke
egy helyen!
A 19. század Páty életében jelentős változást hozott, a jobbágyfelszabadítással a birtokszerkezet is megváltozott, a hagyományos szántóföldi kultúrán túl tért hódított a zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztés.
A falu déli fekvésű domboldalán telepített szőlőből minőségi bort készítettek a pátyiak, ami Pátyi vörös néven lett ismertté. Ekkor alakult ki a Pincehegy a Hegyi-dűlő alatti terület és a Kossuth utcai kertek találkozásánál. A többutcás, 300 pincés pincesoron a legrégebbi évszám 1805-ből való, és a 20. század első harmadáig követhető az építkezés.
A völgyben fekvő falun két patak is keresztül folyt, a magas talajvíz lehetetlenné tette a házaknál kialakított pincékben a termény és bor tartós tárolását, ellenben a kertek végében emelkedő "hegy" kiválóan alkalmas volt erre, így lett a falu éléskamrája. A hegy a község tulajdonát képezte, a gazdák a falutól váltottak helyet a pincék kialakításához.
A pincehegy központi részén található nagypince a Skót Bencések Telki Apátságának dézsmapincéjeként épült a 19. század 20-as éveiben. A pátyi szőlőt azonban szinte teljesen elpusztította a 1870-es hatalmas filoxérajárvány. A pátyi borászok néhány éve nagyobb lendülettel próbálkoznak a pincehegy újraélesztésével.
A Pátyi Pincenapok évek óta működő rendezvénysorozatával az önkormányzat és a civilek közösen kívánják felhívni a figyelmet az országosan is egyedülálló pátyi Pincehegyre.
Kattints és fedezd fel!
Hirdetés